De omgeving

Hoe mooi is de natuur!

Wat kun je in de omgeving doen? Huur een kano en maak een tocht over het meer en om het helemaal spannend te maken… Neem een tentje mee en overnacht op één van de vele eilandjes. Je mag een vuurtje maken met het hout dat daar door de Rangers is neergelegd. Geniet van de ongelofelijke stilte. Ga op zoek naar elanden. Zodra het gaat schemeren komen zij tevoorschijn aan de randen van het bos, zelfs in de tuin! Of ga op bevertocht! Ook wandelen, mountainbiken, zwemmen, varen en vissen behoren tot de mogelijkheden. Vanuit het huis hebben we verschillende wandelingen uitgeschreven. 

Met zoveel water in de buurt zijn er natuurlijk veel plekken waar je kunt zwemmen. Vlakbij het huis ligt Kråkviken. Hier liggen zwemsteigers waar je vanaf kunt springen of duiken. In de omgeving kun je ook uitstekend mountainbiken op mooie kronkelweggetjes met hier en daar een pittige stijging. Wandelen kun je natuurlijk ook overal. Loop, fiets, vaar of rij met de auto richting Krokfors en ontdek het mooie kerkje van Vårvik op een eilandje in het meer. Bezoek in Gustavsfors het sluisje. Het is er in de zomer een drukte van belang. Kano’s, boten en bootjes komen en gaan. Wil je een tochtje over een zg. grusväg  (grindweg) ga dan van Skifors richting Solvik. 

Dressin, het zg. lorriefietsen, doe je op de oude treinrails. Vlakbij het huis loopt een dressinroute van Bengtsfors naar Årjäng. Reserveren doe je bij het toeristenbureau in één van deze plaatsen. Ga voor je boodschappen naar Bengtsfors (13 km)Bezoek de Gammalgården, een openluchtmuseum met oude gebouwen uit de 17de eeuw en geniet van het prachtige uitzicht over het Lelång. Vanuit Bengtsfors kun je niet alleen een dagtocht maken per boot, maar ook een avondcruise. Voor wie iets echt speciaals wil zien moet Håverud bezoeken. Daar bevindt zich een zeer bijzonder aquaduct. Een waterweg, een spoorbrug en een verkeersbrug zijn boven elkaar gebouwd. Beneden bevindt zich een prachtig dal. Alleen al de reis er naar  toe is prachtig. Na Håverud is een bezoek aan Åmål aan het Vänern echt een must. Het meer is het grootste van Zweden en het op drie na grootste meer van Europa. Het heeft een oppervlakte van 5.655 vierkante kilometer! Wil je na al het natuurgeweld ook wel weer eens de stad in, dan is een bezoek aan Oslo meer dan de moeite waard. Op slechts twee en een half uur rijden ben je al in de mooie Noorse hoofdstad. Denk er wel aan dat je in Noorwegen met Noorse kronen moet betalen. Dichterbij ligt boven aan het Vänern  Karlstad. De route vanaf ons huis binnendoor is prachtig. Dalsland is de kleinste provincie van Zweden.